Hoewel de gemeente Haarlemmermeer nog niet zolang bestaat, heeft het toch middeleeuwse overblijfselen binnen de gemeentegrenzen sinds Spaarnwoude onderdeel is van de gemeente. Kerkje de Stompe Toren is een mooi herkenningspunt van het dorp.
Spaarnwoude is een oeroud dorpje, dat in de middeleeuwen is gebouwd op รฉรฉn van de oudste strandwallen van Nederland. De provincie heeft het dorp in 2002 zelfs aangewezen als het eerste aardkundige monument in Noord-Holland.
Het kerkje van Spaarnwoude is รฉรฉn van de herkenningspunten van het dorp. De toren staat bekend als de Stompe Toren en dateert al uit de 13e eeuw. De muren van de toren zijn wel 1.80 meter breed en zorgden ervoor dat de toren kon worden gedragen zonder een goede fundering in de grond die grotendeels uit veen bestond.ย Het was geliefd als baken voor de schepen.
In 1573 tijdens het beleg van Haarlem werd het dorp Spaarnwoude in brand gestoken door de Spaanse bezetters. Het kerkgebouw werd hersteld, maar werd in 1747 door een zware storm vernield. In 1764 ontstond een nieuw kerkgebouw dat er nu nog staat.
In 1844 moest de torenspits er toch aan geloven. Bij een restauratie werd de twaalf meter hoge toren verwijderd. Mogelijk uit geldgebrek werd de toren niet meer opgebouwd maar kreeg hij een laag houten dak met dakpannen. Hiermee kreeg de toren haar huidige hoogte van 20 meter. Sinds die tijd staat het kerkje bekend als de Stompe Toren.
In de muur van de Stompe Toren zijn twee stenen gemetseld op 2,69 meter afstand van elkaar. Het verhaal gaat dat dit precies de lengte tussen de vingertoppen van de reus Klaas van Kieten was, als hij zijn armen zou spreiden. Of de reus die in Spaarnwoude zou wonen echt heeft bestaan, of alleen maar een volksverhaal is, is niet helemaal duidelijk.
Rond de toren ligt een begraafplaatsje met betrekkelijk nieuwe en hele oude graven. Op โAkker Godsโ liggen o.a. Arnold Jan dโAilly (1902-1967), voormalig burgemeester van Amsterdam en Frank IJsselmuiden (1939-2015), voormalig burgemeester van de gemeente Haarlemmerliede/Spaarnwoude).
De kerk is een rijksmonument en doet dienst als cultureel centrum en als trouwlocatie. In de zomer worden er concerten en tentoonstellingen georganiseerd. In de winter is het gebouw gesloten.
Fotocredits: Kees van der Veer
Volg Liefs uit Haarlemmermeer viaย social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!
Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox?ย Schrijf je in voor deย nieuwsbriefย >>
Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?