Type en druk op Enter.

Over Liefs uit Haarlemmermeer

Wat is er te zien en te doen? Waar drink je de lekkerste koffie? Welk restaurant heeft net zijn deuren geopend? Welke evenementen mag je niet missen? Waar moet je zijn voor een heerlijke lunch? Wat zijn de leukste kids activiteiten? Op Liefs uit Haarlemmermeer delen we onze persoonlijke favorieten van Haarlemmermeer graag met je. In Haarlemmermeer is zoveel te zien en te beleven. Haarlemmermeer is leuk!

over liefs uit haarlemmermeer

Oprichtster Daniëlle Meijer startte in december 2018 met een blog over Hoofddorp. Waar zij alleen begon met het delen van tips over Hoofddorp is inmiddels uitgebroeid tot een platform met al het leuks van Haarlemmermeer: een website, een webshop én een magazine. En dat doet ze inmiddels niet meer alleen. Lees hier meer over team Liefs uit Haarlemmermeer.

Liefs uit Haarlemmermeer is een onafhankelijk platform dat op geen enkele wijze subsidie ontvangt van lokale partijen.

Website

Liefsuithaarlemmermeer.nl is dé blog met al het leuks van Haarlemmermeer. Of je nou op zoek bent naar tips voor restaurants, lunchtentjes, ontbijtspots, kids, shops, uitgaan…noem naar op. Ook tippen wij leuke events en maken lijstjes met onze favorieten. Zo ontdek je Haarlemmermeer nog makkelijker en mis je geen nieuwe hotspot meer. Of je er nou woont of af en toe op bezoek komt, je vindt het hier allemaal.

Ben je op zoek naar een origineel Haarlemmermeers cadeautje of relatiegeschenk? Wij hebben het perfecte cadeau voor de geboren en getogen Haarlemmermeerder die trots is op zijn gemeente. Of juist voor degene die onlangs in onze mooie gemeente is komen wonen. Maar ook succes verzekerd als relatiegeschenk of als aandenken als je hier op bezoek bent geweest. Van duurzame shopper met de iconen van Haarlemmermeer tot een originele babyromper. We hebben voor ieder wat wils en je kunt het meteen online kopen. Hoe handig! Neem een kijkje in onze webshop.

Het gratis Liefs uit Haarlemmermeer magazine verschijnt 2x per jaar (voorjaar/zomer en najaar/winter). Het magazine is een echte ontdekkingsgids met een selectie van alles wat er te ontdekken is in Haarlemmermeer.

Via social media en de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer.

Schrijven voor Liefs uit Haarlemmermeer

Wil je net als wij laten zien hoe leuk Haarlemmermeer is en heb je interesse om aan de slag te gaan als (gast)blogger? Neem contact op via het contactformulier of mail naar info@liefsuithaarlemmermeer.nl

Fotograferen voor Liefs uit Haarlemmermeer

Ben je fotograaf en vind je het leuk om je foto’s in het Liefs uit Haarlemmermeer magazine, op de website en/of onze social media kanalen te delen? Ook dat kan! Neem contact op via het contactformulier of mail naar info@liefsuithaarlemmermeer.nl

Heb je een ander voorstel? Neem contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden.

We zijn altijd geïnteresseerd in samenwerkingen die nuttig zijn voor onze lezers. Er zijn diverse mogelijkheden om samen te werken met Liefs uit Haarlemmermeer. Kijk voor meer informatie op de pagina samenwerken.

Haarlemmermeerse weetjes

 • In de gemeente Haarlemmermeer liggen 13 verschillende voetbalclubs.
 • De Hoofdvaart is 20 kilometer lang en verbindt Gemaal de Lynden in het noorden met Gemaal de Leeghwater in het zuiden van de polder. De Hoofdvaart loopt voor het grootste deel recht door de polder. De enige bocht ligt in Abbenes.
 • Jarenlang liep snelweg A9 dwars door de dorpskern van Badhoevedorp heen. Op het oude tracé worden huizen gebouwd en je vindt er o.a. een pop-up restaurant.
 • Buitenkaag ligt op één van de mooiste plekken van Haarlemmermeer en wordt ook wel de parel van Haarlemmermeer genoemd.
 • In Burgerveen heb je misschien wel het mooiste uitzicht van de gemeente; het uitzicht reikt over de Westeinderplassen.
 • Gemaal De Cruquius is de grootste stoommachine ter wereld.
 • De gemeente Haarlemmermeer telt ruim 162.000 inwoners (jan. 2023). De leeftijdscategorie 45 t/m 69 is met bijna 30% het sterkst vertegenwoordigd. Het aantal inwoners zal verder stijgen door de komst van diverse (grootschalige) nieuwbouwprojecten zoals Hyde Park in Hoofddorp.
 • Hoofddorp is de grootste plaats van Haarlemmermeer; met ruim 77.000 inwoners (2022) is het niet echt meer een ‘dorp’ te noemen.
 • Dwars door Haarlemmermeer loopt de 12 kilometer lange Geniedijk en was een hoofdverdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam.
 • De silo’s van de voormalige suikerfabriek in Halfweg zijn aan de buitenkant bekleed met metalen panelen met daarop gekleurde lampen die in de avonduren een lichtshow geven op de twee torens.
 • Stoomgemaal Halfweg is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. De 500pk stoommachine (en ook de stoomketel) bestaat al 100 jaar en functioneert nog steeds.
 • Voor 1850 bestond de gemeente Haarlemmermeer nog niet. In 1852 werd Haarlemmermeer drooggelegd en het duurde tot 1855 voordat Haarlemmermeer een gemeente werd.
 • Het is Haarlemmermeer en niet DE Haarlemmermeer.
 • Gemeente Haarlemmermeer bestaat uit 31 officiële kernen (dorpen en buurtschappen).
 • De gemeente wordt omringd door de Ringvaart, met uitzondering van de voormalige gemeentes Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Na de fusering op 1 januari 2019 ligt de gemeente dus ook buiten de Haarlemmermeerpolder.
 • De oppervlakte van gemeente Haarlemmermeer is 206,3ha, waarvan 19.721 land en 910 water.
 • De wereldbouwtentoonstelling Floriade 2002 werd in Haarlemmermeer gehouden en dit vormde ook het toneel voor het Suske en Wiske album De Fleurige Floriade.
 • In het Haarlemmermeerse Bos vind je vele overblijfselen van de Floriade 2002 zoals het Haarlemmermeerpaviljoen, het expogebouw en Big Spotters Hill.
 • Korenmolen De Eersteling in Hoofddorp stond eerst op een andere plek. In 1977 werd de romp verplaatst over een lengte van 1,8 kilometer verplaatst naar de huidige locatie.
 • De Haarlemmermeerse vlag, zoals deze nu is, bestaat pas sinds begin 2019.
 • Na de drooglegging vind je in de Haarlemmermeerpolder een strak patroon van rechte wegen en afwateringskanalen (vaarten en tochten). Het Turfspoor in Lisserbroek was de enige weg in Haarlemmermeer waar bochten in zaten.
 • Het Witte pomphuisje aan de Hoofdweg is het kleinste monument van Haarlemmermeer.
 • Alle bomen langs de Hoofdvaart staan oorspronkelijk 10,5 meter uit elkaar.
 • Schiphol is de op één na laagstgelegen luchthaven ter wereld die lager ligt dan het zeespiegelniveau (4 meter onder NAP). Alleen Rotterdam ligt lager.
 • Het dorp Spaarndam ligt in 2 gemeenten. Spaarndam-Oost valt onder gemeente Haarlemmermeer, het historische westelijke deel, Spaarndam-West behoort bij de gemeente Haarlem.
 • Bij een grote restauratie van De Stompe Toren in Spaarnwoude in 1844 is de toren ingekort wegens geldgebrek en is de spits verdwenen. Zo is de toren aan zijn naam gekomen.
 • In Vijfhuizen vind je Nationaal Monument MH17, een herdenkingsbos ter nagedachtenis aan de gelijknamige vliegramp (2014).
 • Sinds de aanleg van de Polderbaan lopen veel van de wegen ten oosten van Vijfhuizen dood.
 • De Calatravabruggen Harp, Citer en Luit danken hun naam aan hun vorm: ze lijken op mega muziekinstrumenten. De bruggen werden in 2003 opgeleverd en op 1 juli 2004 officieel in gebruik genomen. Nadien is de rotonde over de voormalige kruising Lisserweg/Hoofdvaart gebouwd in de vorm en benoemd als Tamboerijn. In het verlengde daarvan ligt in Abbenes een simpel bruggetje over de Hoofdvaart die in de volksmond ‘het Fluitje van een cent’ wordt genoemd, ondanks de formele naam Neeltje Borremanbrug.
 • Je kunt onder de Hódmezövásárhely fontein in Hoofddorp centrum doorvaren. De fontein is over de Hoofdvaart geplaatst. De kans dat je wat spinnen en andere insecten tegenkomt is wel groot!
 • In Madurodam staat Gemaal De Cruquius in het klein.
 • De vroegere verkeerstoren van het oude Schiphol is omgebouwd tot restaurant. 
 • In 2019 werd een voormalige KLM-jumbo op spectaculaire wijze verhuisd van Schiphol naar de hoteltuin van het Corendon Amsterdam Schiphol Airport Hotel in Badhoevedorp. De verhuizing vond over weilanden plaats en zelfs over snelweg A9.
 • Een deel van de Stelling van Amsterdam bevindt zich in Haarlemmermeer. Het Haarlemmermeerse gedeelte bestaat uit Fort bij Vijfhuizen, Batterij aan de IJweg, Fort van Hoofddorp, Batterij aan de Sloterweg en Fort bij Aalsmeer. Sinds de fusie in 2019 liggen Fort bij de Liebrug en Fort Penningsveer ook in Haarlemmermeer. De Geniedijk verbindt de forten en batterijen aan elkaar.

Contact

Heb je vragen dan kun je altijd mailen naar info@liefsuithaarlemmermeer.nl of vul het contactformulier in.

Volg ons!

Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!

Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?