Maatvast is met haar 26 wijkcentra, dorpshuizen en jongerencentra in Haarlemmermeer altijd bij de inwoners in de buurt. De organisatie biedt samen met vrijwilligers en partners een breed scala aan activiteiten zoals buurtrestaurants, yoga, biljart of een muziekavond. Deze activiteiten zijn bedoeld voor iedereen, jong en oud. Maak kennis met Maatvast en ontdek wat zij te bieden hebben.
De naam Maatvast is afgeleid van ‘maatschappelijk vastgoed’. De naam weerspiegelt de toewijding aan maatschappelijke betrokkenheid en vastgoedbeheer, maar deze organisatie biedt veel meer.
Ontmoeting en verbinding
Sinds 2013 beheert en exploiteert Maatvast in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer het maatschappelijk vastgoed. Maar Maatvast is er voor de inwoners en opereert vooral vanuit de vraag van de samenleving. Dat betekent dat leuke initiatieven en activiteiten vanuit inwoners en vrijwilligers een plek krijgen in de wijkcentra, dorpshuizen en jongerencentra. Deze locaties zijn veelal onontdekte parels in Haarlemmermeer. De hoogste tijd om kennis te maken met Maatvast en de leuke ontmoetingsactiviteiten die in de locaties worden georganiseerd.
Gemeenschap en samenwerking
Naast vele andere organisaties heeft Maatvast de afgelopen jaren ook de nodige uitdagingen ondervonden als gevolg van de COVID-19-pandemie. Zoals Maarten Askamp, de directeur-bestuurder, opmerkt: “We gingen lang het randje.” De locaties moesten sluiten en twee belangrijke inkomstenbronnen, namelijk de horeca en verhuur, vielen weg. Ondanks de moeilijke periode die de pandemie met zich meebracht, heeft er ook een positieve verschuiving plaatsgevonden.
Veel mensen begonnen na te denken over vrijwilligerswerk, wat Maatvast in een ander daglicht plaatste. Vrijwilligerswerk is niet langer beperkt tot mensen na hun pensionering, maar wordt steeds meer gezien als een aantrekkelijke optie om naast het huidige (vaak werkende) leven te doen. Sommige vrijwilligers helpen bijvoorbeeld eens per maand met koken, terwijl anderen wekelijks betrokken zijn. “Er zijn geen strikte verplichtingen, alles gebeurt op vrijwillige basis, zolang we het maar voor elkaar doen en op elkaar kunnen rekenen.”
Gezelligheid is onbetaalbaar
Een mooi voorbeeld is het organiseren van gezamenlijke maaltijden als een manier om mensen met elkaar in contact te brengen en zo nieuwe contacten op te doen. Diverse groepen hebben en blijven initiatieven ontplooien op dit gebied. Het gaat hierbij niet alleen om het bereiden van maaltijden voor ouderen, maar ook om expats die op deze manier met elkaar in contact komen, verschillende culturen die verbinding zoeken en vinden door middel van hun traditionele gerechten. Eten blijkt een krachtig middel te zijn om zowel jong als oud en mensen van diverse achtergronden samen te brengen. Het is opvallend dat in bijna alle locaties, inclusief de jongerencentra, keukens zijn ingericht. Het is wellicht verrassend, maar al deze faciliteiten zijn gefinancierd met externe middelen en niet met gemeenschapsgeld.
Maatvast begon in 2013 met het beheer van 18 locaties en een team van 150 toegewijde vrijwilligers. Vandaag de dag beheren zij dus 26 wijkcentra, dorpshuizen en jongerencentra waar maar liefst 450 vrijwilligers actief betrokken zijn. Het succes van Maatvast is grotendeels te danken aan deze onmisbare vrijwilligers.
Benieuwd naar de ervaringen van de medewerkers, bezoekers en vrijwilligers? In de campagne ‘Dit is mijn Maatvast’ delen zij graag hun persoonlijke verhalen. De verhalen kun je vinden op de website van Maatvast. Daar vind je alle informatie over de locaties en de verschillende activiteiten.
Dit is een sponsored story.
Foto’s: Wilco Veerman. Headerfoto: Kees van der Veer
Maatvast Haarlemmermeer
023 – 82 00 660
info@maatvast.nl
Website van Maatvast Haarlemmermeer >
Volg ons!
Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>
Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?