Type en druk op Enter.

Liefs uit Haarlemmerliede

liefs uit Haarlemmerliede

Haarlemmerliede ligt ten oosten van Haarlem. De dorpen Haarlemmerliede en Spaarnwoude werken op veel gebieden samen en kunnen als tweelingdorp worden beschouwd. Langs de Liede in Haarlemmerliede vind je Fort bij de Liebrug waarin tegenwoordig een wijn- en proeflokaal is gevestigd.

Het dorp valt pas sinds 1 januari 2019 onder de gemeente Haarlemmermeer (voorheen gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude). Het dorp dankt haar naam aan De Liede, een riviertje dat vroeger het Haarlemmermeer verbond met het Spaarne ten zuiden van Spaarndam. Na de droogmaking van het Haarlemmermeer is de Liede een zijarm geworden van de Ringvaart. Snelweg A200 scheidt de Liede in Binnen Liede en Buiten Liede.

Haarlemmerliede heeft ruim 300 inwoners. De buurtschap Penningsveer valt hier ook onder.

Fort bij de Liebrug

Langs de Liede in Haarlemmerliede vind je Fort bij de Liebrug en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort dateert uit 1900. Sinds de jaren ‘70 werd het fort gebruikt als gelddistributiecentrum en kreeg de bijnaam Fort Knox.

Tegenwoordig is er een bijzonder wijn- en proeflokaal in het fort gevestigd: Casa Fortezza. Hier vind je een exclusief assortiment eigen import Italiaanse wijnen, olijfolie en balsamico azijn. Als je het nog niet kent, dan wordt het tijd om dit leuke adresje te ontdekken.

Meer tips in Haarlemmerliede

Aan de Haarlemmerstraatweg vind je De Zoete Inval, sinds jaar en dag een begrip. De Zoete Inval is naast hotel ook restaurant en bowling. Bij Boerderij de Liedehoeve aan de Liedeweg kun je boerengolfen of andere spellen met een agrarisch tintje spelen. 

TIP: fietsen en wandelen langs lepelaars in De Liede

FIETSROUTE (23 KM) EN WANDELROUTE (10 OF 14 KM)
Natuurgebied De Liede is een klein natuurgebied vlakbij Haarlemmerliede. In een bosje achter het tankstation langs de A200 broedt al jaren een kolonie lepelaars. Middenin de drukte, zo bijzonder! In de broedtijd (voorjaar) is de kans groot dat je hier oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft een speciale wandelroute (10 of 14 km) en fietsroute (23 km) gemaakt die begint bij de lepelaarskolonie, loopt door weidse veenweiden, langs molens, Fort Penningsveer en de Stompe Toren.​
Lees meer >

Dit is de locatie

Volg ons!

Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!

Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?

DutchEnglish

Liefs uit Haarlemmermeer maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren.  Lees hier de privacyverklaring.