Type en druk op Enter.

Fietsen en wandelen langs lepelaars in De Liede

Lepelaars De Liede Foto Nico de Graaf

Natuurgebied De Liede is een klein natuurgebied vlakbij Haarlemmerliede. In een bosje achter het tankstation langs de A200 broedt al jaren een kolonie lepelaars. Middenin de drukte, zo bijzonder! In de broedtijd (voorjaar) is de kans groot dat je hier oog-in-oog staat met de lepelaars. Landschap Noord-Holland heeft een speciale wandel- en fietsroute gemaakt die begint bij de lepelaarskolonie, loopt door weidse veenweiden, langs molens, Fort Penningsveer en de Stompe Toren.

Lepelaars

Al jaren broedt op deze plek een bijzondere kolonie lepelaars. Bijzonder om meerdere redenen. De lepelaars nestelen hier in bomen in oude reigersnesten; normaal nestelen lepelaars altijd op de grond. Daarnaast is de plek bijzonder vanwege de drukte: pal naast het fietspad naast snelweg A200, in de buurt van het station en regelmatig vliegtuigen die overkomen. De lepelaars trekken zich er weinig van aan.

In april en mei, tijdens het broedseizoen, heb je de meeste kans om oog-in-oog te staan met de lepelaars. Jaarlijks broeden hier 30-50 paartjes. Vanaf het fietspad heb je uitstekend zicht op de nesten. Zo bijzonder!

Foto’s lepelaars: Nico de Graaf

Fiets- en wandelroute

Landschap Noord-Holland heeft een speciale fiets- en wandelroute gemaakt in natuurgebied De Liede die starten bij de lepelaarskolonie en vervolgens lopen door het eeuwenoude veenweidelandschap van Spaarnwoude met slootjes (waar lepelaars graag voedsel zoeken), molens, Fort Penningsveer en de Stompe Toren. De wandelroute is 14 kilometer (in te korten naar 10 kilometer). De fietsroute is 23 kilometer en volgt een aantal fietsknooppunten uit het fietsnetwerk.

© Ton Hofstra Fotografie - Stompe Toren
Foto: Ton Hofstra Fotografie

Praktische informatie

  • Startpunt: Hotel De Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183, Haarlemmerliede
  • Parkeren: gratis bij Hotel De Zoet Inval
  • OV: Station Haarlem Spaarnwoude
  • Fiets huren: OV-fiets of via uwdeelfiets.nl op Station Haarlem Spaarnwoude

De routes worden aangeboden door Landschap Noord-Holland.

Volg ons!

Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!

Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?