Landgoed de Olmenhorst (1854) is een oase van rust middenin de Haarlemmermeerpolder. Het landgoed, dat allang veel meer is dan alleen een boomgaard, is niet alleen in maar ook buiten Haarlemmermeer welbekend. Al was het alleen maar van de jaarlijkse appelpluk. Maar dat is niet het enige wat er op De Olmenhorst te beleven valt.
De Olmenhorst is al meer dan 165 jaar oud en dat is uniek voor een gemeente die niet bepaald tot de oudste van Nederland behoort. Amper twee jaar nadat het Haarlemmermeer was drooggelegd werd de 31 hectare grond gekocht door Stephanus de Clerq. Hij startte er een akkerbedrijf en plantte daarnaast de eerste fruitboomgaard.
De Olmenhorst kent een roerige geschiedenis, waarin het onder andere het hoofdkwartier is geweest voor de Binnenlandse Strijdkrachten in WOII. Vanaf de jaren zeventig kregen jonge mensen de gelegenheid om op het landgoed te komen wonen en kregen de kunstenaars een werkruimte op het landgoed.ย
Florian de Clercq, de vierde generatie De Clerq, richtte zich vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw alleen nog op de fruitteelt. Het bedrijf werd uitgebreid om publiek naar het landgoed te trekken; eerst met een winkeltje en er werden evenementen georganiseerd. Ook koos hij ervoor om biologisch te gaan telen. Dit zorgde voor een ommekeer in de boomgaard.
Het gedachtegoed van Florian om het landgoed te behouden en te verbeteren door toekomstbestendig te telen en het openstellen van het landgoed voor het publiek, is ook het gedachtegoed van zijn kinderen. Zij zijn, na het overlijden van Florian in 2021, de huidige eigenaren van Landgoed de Olmenhorst.
In het najaar worden jaarlijks de Zelfplukdagen georganiseerd. Op deze dagen kun je zelf appels en peren plukken. Ook is het mogelijk een eigen appelboom te adopteren. Je hebt dan je eigen boom waarvan jij alleen de appels mag plukken.
Maar De Olmenhorst is jaarrond (van zonsopgang tot zonsondergang) voor jong en oud een unieke plek om te bezoeken. Je kunt er wandelen door de boomgaard (er staan ยฑ 65.000 fruitbomen!), kinderen vermaken zich in de speeltuin en er zijn leerzame speurtochten en rondleidingen. Naast leuke activiteiten op het landgoed zelf, organiseren de op het landgoed gevestigde ateliers regelmatig bijzondere workshops.
Ook kun je terecht in de Fruitloods, waar ze niet alleen de lekkerste appel- en perensap van De Olmenhorst zelf verkopen, maar ook allerhande andere biologische producten.ย Je kunt er ook van een heerlijke lunch genieten, of gewoon iets drinken met wat lekkers erbij.ย
De ANWB heeft een wandelroute uitgestippeld rondom Landgoed de Olmenhorst. De wandeling leidt langs weidse landschappen en geeft een goede indruk van het unieke lijnenspel van Haarlemmermeer. Een goede tip is om de route in tegengestelde richting te lopen, zodat je vlak voor het einde een stop kunt maken bij de Fruitloods op het landgoed.
Start: Parkeerplaats aan de overzijde van de brug, Kanaalstraatย 270ย Lisse. Volg de ANWB-bordjes.
Op zoโn prachtige rustige plek in de hectische randstad is het goed toeven en misschien is De Olmenhorst daarom ook zo populair als trouwlocatie.ย
Volg Liefs uit Haarlemmermeer viaย social mediaย en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!
Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox?ย Schrijf je in voor deย nieuwsbriefย >>
Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?
Liefs uit Haarlemmermeer maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees hier de privacyverklaring.