In Nederland zijn scholen verplicht om opvang voor hun leerlingen te regelen, maar voor het speciaal onderwijs geldt dit niet. Dat is best vreemd, als je je realiseert dat juist deze groep vaak meer positieve aandacht en structuur kan gebruiken. Goed om te weten dat sinds februari 2025 op basisschool De Klimboom een Vesper BSO+ is gevestigd, waar kinderen met een extra zorgbehoefte wรฉl terecht kunnen. Met recht een โLiefs uit Haarlemmermeerโ bericht!
Een veilige, stimulerende fijne plek waar ieder kind, ongeacht de zorgvraag, zich thuis kan voelen en op zijn of haar tempo in groepsverband leert spelen; dat was de droom van Anne-Sophie Schรผrmann. Ze leerde tijdens haar werk, bij haar jeugdzorgorganisatie Groei & Glunder, Vesper kennen. Dat meisje had een ontwikkelingsachterstand, maar passende opvang bleek er niet te zijn. Daar bracht Anne-Sophie met Vesper BSO+ verandering in.
Na de opening van de eerste vestiging in 2022 staat de teller inmiddels op 18, waaronder een vestiging bij Basisschool De Klimop in Hoofddorp.
Erbij horen
De behoefte aan Vesper BSO+ is dus groot. Het overgrote deel van de kinderen gaat naar het speciaal onderwijs, bijvoorbeeld omdat ze autisme of een taalontwikkelingsachterstand hebben. De structuur en voorspelbaarheid die ze overdag ervaren, worden bij de BSO voortgezet, bijvoorbeeld door het werken met pictogrammen en een duidelijke dagindeling.
De groepen zijn klein, zodat ieder kind voldoende persoonlijke aandacht krijgt en de omgeving veilig is. Daarnaast werkt er een gespecialiseerd, bevlogen team van ervaren pedagogisch medewerkers, die de inclusieve zorg echt met hun hart bieden. Door Vesper BSO+ wordt de opvang van kinderen met een โplusjeโ genormaliseerd. En dat zorgt ervoor dat ze zich geaccepteerd en veilig voelen.
Competentiemodel
De kinderen zijn blij bij Vesper BSO+, en hun ouders ook. De weg naar passende opvang is vaak lang en kent heel veel teleurstellingen. Een kind hebben dat niet meekomt op school, niet wordt uitgenodigd voor partijtjes of waarbij spelen niet vanzelf gaat, is verdrietig. Doordat opvang niet landelijk geregeld is, belanden ouders soms met een opvangvraag bij jeugdzorg of moeten hun baan opgeven om zelf de zorg te regelen.
De kinderen hebben door alle afwijzing en onbegrip vaak een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Bij Vesper leren ze om vriendschappen op te bouwen, rekening te houden met een ander of om juist alleen te spelen. Die progressie komt door het brede aanbod in activiteiten, zo worden er onder meer bokslessen aangeboden. En uiteraard doordat de pedagogisch medewerkers op de groep werken met het compententiemodel, waarin benadrukt wordt waar kinderen goed in zijn. Die positiviteit zorgt voor enorme stappen in de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen, en dat wordt ook in het gezin gemerkt. Dat is voor iedereen winst!
Vesper BSO+
Dit is een sponsored story.
Foto’s: Bibi V Photography
Volg ons!
Volg Liefs uit Haarlemmermeer viaย social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!
Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox?ย Schrijf je in voor deย nieuwsbriefย >>
Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?