8x molens in en om Haarlemmermeer

Van stoere stellingmolens tot charmante grondzeilers – in en rond Haarlemmermeer vind je nog verrassend veel molens. Sommige draaien nog volop, andere vertellen vooral een mooi verhaal over het verleden. In dit overzicht vind je acht bijzondere molens die je gezien wilt hebben. Soms kun je ze bezoeken, soms bewonder je ze alleen van buiten – maar stuk voor stuk zijn ze het waard om even bij stil te staan.
Even voorbij Restaurant Lola’s in Abbenes, aan de overkant van de Ringvaart, staat de Adermolen in Rijpwetering. Deze werd in 1941 gebouwd voor de bemaling van de Aderpolder. Na een grote restauratie in 2017 werd hij opnieuw in gebruik genomen. De molen draait op vrijwillige basis en is op afspraak open voor publiek.
Aderpolder 3, Rijpwetering
Korenmolen De Eersteling (1856) was de eerste molen van het ingepolderde Haarlemmermeer. Door opkomende bebouwing werd de molen verplaatst naar de huidige locatie, naast Fort van Hoofddorp. Na de restauratie werd de molen weer in bedrijf gesteld en is hij ook voor publiek toegankelijk. Bij de naastgelegen winkel kun je o.a. terecht voor versgemalen meel.
Hoofdweg 741, Hoofddorp
De Slokop (1877) staat in Spaarndam, aan de Mooie Nel. Tot 1951 verzorgde deze de bemaling van de 705 ha. grote Vereenigde Binnenpolder onder Haarlemmerliede en Spaarnwoude op Rijnlands boezem. Al decennialang is hij wel draaivaardig, maar niet meer maalvaardig. De molen wordt bewoond.
Lagedijk 13, Spaarndam
In Lisse staat de Lisserpoelmolen (1676) en deze werd gebouwd voor de bemaling van de Lisserpoelpolder. Bijzonder is de stalen vijzel in plaats van een scheprad, wat destijds uniek was. De molen is maalvaardig, maar bemaalt slechts nog op vrijwillige basis. Hij wordt bewoond en is niet te bezichtigen.
Rooversbroekdijk 100, Lisse
De Hommel zie je vanaf de Cruquiusdijk aan de andere kant van de Ringvaart. Deze Haarlemse molen werd gebouwd in 1860 en is een achtkante bovenkruier, bedoeld om de waterstand in de Kleine Polder te regelen. In het polderarchief wordt hij aangeduid als De Kleine Molen. Bezoek is mogelijk wanneer hij draait.
Hommeldijk 20, Haarlem
De Veer is een zgn. grondzeiler in de Veerpolder bij Haarlem nabij Penningsveer. Op deze plek stond sinds 1701 een molen; de voorganger brandde af in 1998. In 2001 begon de herbouw. De molen is maalvaardig, maar draait meestal alleen. Bezoek is mogelijk op zondagen van april tot oktober.
Penningsveer A35, Haarlem
Aan de Ringvaart, net over de brug bij Badhoevedorp, staat deze achtkantige stellingmolen uit 1847. Sinds 1991 is hij in gebruik voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden, samen met het Akergemaal. De Amsterdamse molen is dagelijks te bezoeken en laat de molentechniek én de geschiedenis van Sloten en Oud Osdorp zien. Het is een officiële trouwlocatie.
Akersluis 10, Amsterdam
Aan de andere kant van de Ringvaart in Haarlem, bij de brug naar Vijfhuizen, staat deze achtkantige grondzeiler uit 1874, gebouwd ter vervanging van een afgebrande voorganger. Ooit bemaalde hij de Vijfhuizerpolder. Hoewel niet meer in gebruik, is hij nog wel draaivaardig.
Vijfhuizen 9, Haarlem
Foto’s: Cor Meenderinck
Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!
Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>
Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?