Type en druk op Enter.

Fort van Hoofddorp: veelzijdig werelderfgoed monument

Fort van Hoofddorp

Na een intensieve renovatie is het Fort van Hoofddorp sinds begin dit jaar open voor publiek. Of je nou meer wilt weten over de historie of architectuur van het forteiland, (straks als het weer mag) gaat eten bij Vis aan de Linie, het openluchttheater bezoekt, wandelt door de tuin of op zoek bent naar lokale producten…op deze veelzijdige historische plek vind je het allemaal.

Stelling van Amsterdam

Fort van Hoofddorp, gebouwd rond 1904, is onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed), een verdedigingslinie op zo’n 15-20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is het fort niet als zodanig gebruikt. Via de Geniedijk is het Fort bij Hoofddorp verbonden met Fort bij Aalsmeer en Kunstfort bij Vijfhuizen. 

Fort van Hoofddorp

Fort van Hoofddorp bestaat uit twee lagen; het terrein waarop het fort moest worden gebouwd was relatief klein. Uniek, want er zijn maar twee forten binnen de Stelling met meerdere etages. Het fort bestaat uit een groot labyrint aan ruimtes: geschutsruimtes, lokalen, gangen en nissen.

Herbestemming

Voor de herbestemming werd het historische erfgoed gebruikt als schietbaan door een plaatselijke sportschuttersvereniging. De ontwikkeling en herbestemming van het fort nam 10 jaar in beslag. De gangen zijn tijdens de renovatie volledig ontgraven, waardoor de oorspronkelijke gangenstructuur weer in ere is hersteld. Het fortgebouw is deels gerestaureerd en deels onaangetast gelaten. Geschiedenis en heden komen hier samen. Na de transformatie, die begin dit jaar werd afgerond, vind je er horeca, culturele en educatieve activiteiten.

Op het buitenterrein (het forteiland is totaal 8.100 m2) vind je het fortpad, waarbij je omhoog wandelend uitzicht hebt op Korenmolen de Eersteling, de fortgracht en de Geniedijk.

Fort bij Hoofddorp

Tegenwoordig ligt het monumentale fort middenin Hoofddorp, maar oorspronkelijk lag het ten zuiden ervan. De officiële naam is onlangs gewijzigd van Fort bij Hoofddorp naar Fort van Hoofddorp.

Korenmolen de Eersteling

Tevens de moeite waard om te bezoeken: naast het forteiland vind je Korenmolen de Eersteling (1856). De molen is in bedrijf en heeft een molenaar. Het monument is op bepaalde dagen voor publiek toegankelijk. Bij de molen vind je een winkeltje waar je o.a. meel, bloem, cake- en broodmixen en bakingrediënten kunt kopen. Check de website voor openingstijden van de molen en het winkeltje.

Leuk feitje: de molen stond eerst op een andere locatie, namelijk in Hoofddorp centrum. In 1977 is de molen, over een afstand van 1,8 kilometer, in zijn geheel verhuisd naar zijn huidige plek.

korenmolen de eersteling hoofddorp

Vis aan de Linie

Het fort huisvest ook een horecagelegenheid: visrestaurant Vis aan de Linie. Vanaf het grote zonnige terras of op de 1e verdieping van het fort geniet je niet alleen van deze unieke locatie, maar ook van verschillende (vis)gerechtjes om te delen. In de bijbehorende winkel vind je lokale producten zoals vruchtensappen van de Olmenhorst en verse gerookte palingen van palingrokerij Eveleens. Trouwen aan de linie kan trouwens ook.

Openluchttheater

In het militaire bouwwerk vind je een kleinschalig openluchttheater. Hier worden (school)voorstellingen geprogrammeerd in samenwerking met lokale partijen en je kunt er de door Fort van Hoofddorp ontwikkelde spellen ‘Verdedig & Val aan’ en ‘Expeditie Fort Island’ spelen.

Rondleidingen door het fort

Op dit moment is vanwege de maatregelen het hoofdgebouw enkel met een rondleiding te bezichtigen.

Fort van Hoofddorp

Hoofdweg 739
2131BD Hoofddorp
info@fortvanhoofddorp.nl
Website van Fort van Hoofddorp
Facebook van Fort van Hoofddorp

Openingstijden & praktische informatie

Kijk voor de openingstijden van het buitenterrein op de website van Fort van Hoofddorp.

Het fort is lopend en met de fiets goed bereikbaar. Parkeren is bij het fort niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeergarage en bushalte vind je aan het Burgemeester van Stamplein en vanaf daar is het 5 minuten lopen.

Aanmelding en reservering voor een rondleiding en/of spel: femme@fortvanhoofddorp.nl

Dit is de locatie

Volg ons!

Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van al het leuks van Haarlemmermeer!

Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?

DutchEnglish

Liefs uit Haarlemmermeer maakt gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren.  Lees hier de privacyverklaring.