Ontdek Haarlemmermeer langs de oevers van de Ringvaart

ringvaart haarlemmermeer

Met haar rijke historie, schilderachtige vergezichten, monumenten en vele restaurants is de Ringvaart een waterweg waar iedere vierkante meter haar eigen verhaal kent. Een water dat met de hand is gegraven door onze voorouders en waar wij nog steeds de vruchten van plukken. Hoog tijd om de Ringvaart eens van dichtbij te bekijken, want zowel op als naast het water is er ongelofelijk veel te zien.

Varen langs de oevers van de Ringvaart

Leo van der Kolk en Birgit Cramer van den Bogaart maakten samen het magazine ‘Varen langs de oevers van de Ringvaart‘. Hierin zetten zij het vele toegankelijke water in Haarlemmermeer in the picture. Met als doel iedereen net zo enthousiast te krijgen over de natuur, cultuur en de historie van het water om ons heen als zijzelf. Haarlemmermeer is prachtig vanaf het water, je komt er tot rust en er is altijd iets te zien.

ringvaart haarlemmermeer
Bovenlanden met kleine eilandjes

Een korte geschiedenisles

Rond de 13e eeuw lagen er tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden drie veenmeren: het Spieringmeer, het Haarlemmermeer en het Leidsemeer. In mei 1840 werd door jonkheer Frederik van de Poll, in Hillegom gestart met het graven van de Ringvaart en de bedijking om het Haarlemmermeer. Na acht jaar graven was het meer volledig afgesloten door een ringdijk. De Ringvaart is 59,5 kilometer lang, waar de dijk 0,70 tot 1,70 m hoog is.

In 1849 werden twee stoomgemalen in gebruik genomen: Gemaal De Cruquius en Gemaal De Lynden (waarin nu Restaurant Bij Qunis is gevestigd). Uiteindelijk viel het meer op 1 juli 1852 droog.

ringvaart haarlemmermeer
Buitenkaag
ringvaart haarlemmermeer
Het pittoreske Kaageiland

Industrieel erfgoed

Varend (of fietsend) langs de oevers van onze mooie Ringvaart kom je de vier monumentale gemalen tegen: het Gemaal De Lynden, De Cruquius, De Leeghwater en stoomgemaal Halfweg. Ons industriële erfgoed en uitvindingen die ervoor hebben gezorgd dat wij droge voeten hebben, maar ook kunnen blijven genieten van het water in al haar vormen. Langs de Ringvaart ontdek je ook een aantal forten van de Stelling van Amsterdam, de verdedigingslinie van Amsterdam, waar de polder buiten de ring onder water kon worden gezet.

ringvaart haarlemmermeer
De Zwet richting Kleine Poel

Verbinding naar de Hollandse Plassen

De Ringvaart is de verbinding via het water van dorpen, steden en de Hollandse Plassen. De Sloterplas en de Nieuwe Meer vormen de verbinding naar Amsterdam. Via de Westeinderplassen, langs Oude Wetering, vaar je naar het Braassemermeer, met van daaruit vaarwegen richting de Nieuwkoopse-, Reeuwijkse-, Vinkeveense- en Loosdrechtse Plassen. Vanaf de Ringvaart kun je een groot vaargebied bereiken en dagen onderweg zijn op en naast het water.

Over Leo en Birgit

Leo en Birgit wonen beiden in Nieuw-Vennep. Ze zijn graag op en om het water te vinden en vertellen hier graag over. Leo is een echte ‘bladen-man’ en wordt warm van het maken van glossy magazines. Hij is dan ook de man achter o.a. de Sloepenbox en het magazine Hollandse Plassen. Ook zijn alle foto’s van het magazine ‘Varen langs de oevers van de Ringvaart‘ gemaakt vanaf zijn sloep, waarmee hij met zijn gezin door de wateren van Haarlemmermeer en ver daarbuiten vaart. Birgit kreeg de watersport met de paplepel ingegoten en zeilde met haar familie over alle Hollandse wateren.

Fotocredits: Leo van der Kolk

Volg ons!

Volg Liefs uit Haarlemmermeer via social media en blijf op de hoogte van de leukste hotspots en events van Haarlemmermeer!

[smbtoolbox]

Haarlemmermeerse nieuwtjes en blogs in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

Heb je zelf tips voor leuke (nieuwe) hotspots in Haarlemmermeer of heb je een andere gouden tip?